egim

              eDnevnik

              svedocanstvasrp

              svedocanstvamadj

  • Назив школе: Гимназија
  •   Адреса: Зелена улица 13, Бечеј
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Телефон: 021/6913-165
  • страница гимназије
  • страница гимназије

Школске ативности

Романтични сат за нашу планету

У сарадњи са Канцеларијом за младе, Гимназија је организовала квиз на тему енергетске ефикасности у којем су учествовали ученици од првог до четвртог разреда.

Квиз је одржан 27. марта 2015. године поводом акције која се спроводи широм света, „Сат за нашу планету“. Овом приликом гимназијалцима је на занимљив начин указано на најзначајније еколошкепроблеме околине у којој живе. На крају, жири је прогласио победничку екипу и уручио награде.

          

Гост из Италије

У оквиру пројекта интеркултуралне сарадње средњих школа, нашу школу посетио је ученик из Рима, Лука Поло. Лука је на једногодишњој размени у Зајечару, а у циљу упознавање других предала и лепота Србије , организована је и седмодневна посета Бечеју где јеу периоду од 16. до 22. марта боравио код ученице првог разреда, Ане Месарош.  За госта из  Рима организован је туристички обилазак Бечеја и  његових знаменитости, похађање часова, као и упознавање са начином живота бечејске омладине. Нашем посетиоцу Бечеј се веома свидео пошто је миран град и што се свуда може стићи за десет минута.

Такмичење „Кенгур без граница“

У четвртак, 19. марта 2015. године, са почетком у 10 часова, у просторијама Гимназије одржано је једнокружно такмичење „Кенгур без граница“ јединствено по томе што се ученици у целом свету, у преко 60 држава, у исто време бави истим проблемима и решавају исте задатке. Друштво математичара Србије сваке године организује ово  међународно  такмичење са циљем да се кроз интересантне задатке повећа заинтересованост ученика за математику и природне науке.   На ово такмичење  изашло је 32 ученика, а резултати ће се знати у мају месецу.

Дани науке

У уторак (24. фебруара) предавањем о значају Јерусалима за хришћанство, ислам и јеврејску религију историчарке Биљане Бошковић отпочели су четврти по реду Дани науке у бечејској гимназији. Предавања, намењена ученицима и заинтересованом грађанству, одржавала су се током читаве недеље у школској медијатеци – Др Синиша Марков је говорио о микробима у храни, биотехнологији и екологији, Др Анамариа Бене је приредила предавање о језичким занимљивостима, а Др Ивана Лончаревић, Мсц Јована Петровић и Весна Релић Величковски су говориле о чоколади.

Осим атрактивних предавања, ову већ традиционалну манифестацију чини и квиз знања из различитих предмета за ученике 8. разреда основних школа који ће бити уприличен у понедељак. Награде за првопласиране такмичаре су комплети књига за први разред гимназије.

„Ове године такмичарима ће бити подељене и мајице. Пре почетка такмичења осмаци, сами играчи и навијачи, обићи ће нашу школу у којој ће многи од њих и наставити образовање, а биће им показани и неки ефектни огледи. Идеја је, дакле, да обиђу гимназију, да виде како смо технички опремљени и како ће се део тога користити у настави“.

Казао је професор физике Александар Егић, један од организатора Дана науке.

Иван Ковач, проф. филозофије

Свет микроба у храни, биотехнологији и екологији

И ове године бечејска Гимназија наставила је успешну сарадњу са Универзитетом у Новом Саду. Поводом манифестације „Дани науке“, 24. фебруара 2015. године нашу школу посетио је професор др Синиша Л. Марков са Технолошког факултета и одржао предавање „Свет микроба у храни, биотехнологији и екологији“. Професор др Марков се на интересантан и духовит начин бавио значајним питањима као што су наша сазнања о микроорганизмима, заступљеност бацила у неким зачинима, итд. Исто тако, професор је приближио публици значајне појмове из света микроорганизама као што су: квасци, бисорпција цинка, микрофилтрација, комбуха, ефекат фотокатализе на микробе, тритикале и антимикробна акривност и радо одговорао на многобројна питања

Чоколада

Поводом манифестације „Дани науке“  26. фебруара одржано је и предавање посвећено чоколади које је веома заинтересовало наше ученике. Предавање је одржано у сарадњи са Технолошким факултетом из Новог Сада где су о краљици слаткиша говориле др Ивана Лончаревић, мсц Јована Петровић и Весна Релић Величковски представљајући њену историју, начин на који је стигла до Европе, технику прављења, као и врсте које постоје, а дале су и одговор на питања од изузетног значаја за све обожаваоце овог слаткиша – када и зашто чоколада посиви, када се јавља песковит осећај у устима и када се чоколада лепи за непце приликом жвакања. Излагање је пратила демострација какао маслаца и зрна какаа да би на крају уследила дегустација црне, беле и млечне чоколаде што је одушевило публику.