egim

              eDnevnik

              svedocanstvasrp

              svedocanstvamadj

  • Назив школе: Гимназија
  •   Адреса: Зелена улица 13, Бечеј
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Телефон: 021/6913-165
  • страница гимназије
  • страница гимназије

Размене ученика

Школска партнерства за размене

Осмог фебруара смо испратили наше госте чиме се завршила прва мобилност у пројекту. Памтићемо ову недељу по новим пријатељствима, изазовима спајања више различитих култура, лошим временским приликама које нас нису зауставиле да реализујемо планиране активности и дивним сарадницима. Захваљујемо се Општини Бечеј и Kанцеларији за младе, Скупштини Новог Сада, СП лабораторији, Водоканалу, Градском позоришту, а пре свега нашим дивним ученицима домаћинима и њиховим породицама. Пројектне активности настављамо у мају у Финској.

❤️🌎💧🚌🧳🙂

Projektünk első fázisának a végéhez értünk. Miután kikísértük vendégeinket, szeretnénk köszönetet mondani az SP laboratórium, a Vodokanal, az újvidéki Képviselőház, az óbecsei Városi színház, az óbecsei Képviselőház, valamint az Ifjúsági Iroda képviselőinek, de mindenekelőtt Gimnáziumunk diákjainak és a nagyszerű vendéglátó családoknak. Nekik is köszönhetjük, hogy az elmúlt hétre a sikeres projektaktivitások mellett az újonnan kialakult barátságok és a különböző kultúrák izgalmas keveredése miatt is emlékezni fogunk. Projektünket májusban folytatjuk Finnországban.

Белгијанци у једнонедељној посети Гимназији Бечеј

Двадесет један ученик и двоје професора из Белгије ове седмице боравиће у Гимназији Бечеј у оквиру међународне ученичке размене.

Ово је друга посета белгијских ђака бечејској школи, који долазе из Варегема надомак Гента и Брижа.

Посети Белгијанаца бечејској школи претходила је размена 22 наших ђака који су у тој земљи боравили од од 19. до 26. марта ове године.

Ученик другог разреда Гимназије Лука Пејић један је од 45 ђака стипендиста из Србије који су одабрани за једногодишњи програм размене у Америци.

Гимназија Бечеј је пре 10 година отпочела са међународним програмом размене ученика. Прва земља коју су гимназијалци посетили била је Швајцарска.

Гимназија међународне ученичке размене  реализује путем Ерасмус плус програма и АФС Интеркултуре, уз подршку ресорног министарства и покрајинског секретаријата. Бечејска школа је програм размене реализовала и са Мађарском, Италијом, Пољском, Мексиком, Тајландом и Бразилом.

РАЗМЕНА УЧЕНИКА

БЕЛГИЈА, МЕЂУНАРОДНА РАЗМЕНА УЧЕНИКА,  Светлана Ковачев, координатор размене

Од 11. априла до 18. априла реализована је узвратна посета 20 ученика и два наставника из белгијског града Варегема. Ученици су били смештени код породица домаћина . У току боравка белгијски гости су одржали презентације о својој земљи у различитим разредима Гимназије и тако упознали наше ученике са белгијском културом и начином живота као и са њиховим  школским системом. Ученици наше школе су били веома заинтересовани и постављали су пуно питања везана за начин живота и школовања младих у Белгији. Такође је организован час српског језика где су гости могли да науче најважније фразе и изразе, потребне ради лакшег сналажења  у току боравка. Поред посете школи, гостима су организовани излети у Београд, Нови Сад , дворац Фантаст где су имали прилику да се упознају са нашом културом, начином живота, храном, језиком итд. Размена је била веома успешна а гости су отишли пуни дивних утисака из Србије и Бечеја.

Извештај о учешћу ученика на ваннаставним активностима везаним за међународну сарадњу размене одељења Ламезиа Терме- Бечеј

 

У оквиру пројекта међународне сарадње  средњих школа и мобилности младих, група ученика првог и другог разреда Гимназије Бечеј учествује у пројекту размене одељења са средњом школом Валентино де Фазио из места Ламезиа Терме у Италији. У првој фази размене од 27. марта до 4. априла , ученици наше школе су били домаћини италијанским ученицима и били организатори и учесници бројних активности и интеркултуралних радионица. Ученик Милан Станковић је припремио и одржао презентацију на енглеском језику о Србији где је упознао госте са нашом културом, обичајима, језиком, историјом итд. Друга фаза размене ће се реализовати у септембру када ће наши ученици и две професорке отићи у узвратну посету у Италију. Међународне размене су постале део васпитно- образовног процеса у нашој школи а ученици показују велико интересовање за овај вид неформалног образовања.

Светлана Ковачев

професорка шпанског језика и координатор међународне размене одељења

Извештај о размени ученика из Пољске

У септембру месецу Гимназија  у Бечеју је имала узвратне госте -15 ученика и 2 професора из Пољске-Њихов боравак  у Србији је трајао 7 дана.Током тих дана посетили су наставу и часове из више предмета,обилазили су град Бечеј,Шлајз…Организивано са нашим ученицима посетили смо Фантаст,Нови Сад,Сремске Карловце,Београд. За време  њиховог боравка ученици наше школе су организовали лепу приредбу у Позоришту бечеј уз присуство представника локалне градске власти.једно вече је било дружење и конзумирање националних српсхиј јела .Седмодневни боравак је био обострано користан и пријатан.

Биљана Бошковић ,професор историје,учесник  размена пољских пољских и српских  ученика

Писмо наше ученице из Швајцарске

Данас ми је четрдесети дан у Швајцарској, тачније Цириху, после оволико времена мислим да сам спрмна да са вама поделим своје досадашње искуство.

Потребно је неко време да се навикнете на ново окружење око себе и првих неколико дана нисам била свесна да сам ја овде дошла да живим на неко време, већ сам се осећала као да сам на одмору… а онда су почеле обавезе – школа, кућни послови…

Налазим се у породици у којој је мајка са Тајланда, а отац из Швајцарске. Имам две хост сестре, једна која је тренутно на Тајланду због праксе са факултетом, а друга студира у Лозани и посећује нас искључиво викендом. Ја сам овде врло добро прошла, јер учим обе културе истовремено. Једемо искључиво тајландску храну, што се мени јако свиђа, веома је укусна и другачија од наше.

Сада када помислим на свој први дан имам осећај као да је био прошле недеље, а не прошли месец… како кажу "време брзо пролази кад се забављаш", тако да овом реченицом потврђујем да се забављам и да сам се овде одлично уклопила.

У школу идем возом, који се овде користи више него кола и све је добро објашњено, тако да се странац, па цак и неко из тако малог града као ја, може врло лако снаћи. Међутим, први дан сам успела да се изгубим.

Другари из разреда су сви мојих година, тако да имамо много заједничких тема и врло су ме лепо прихватили. Има нас 17 у разреду и имамо јако добар однос, понекад нас 17 иде заједно на ужину.

Што се учења немачког језика тиче, Швајцарска није добар избор за то. “Швајцарски” немачки се доста разликује од немачког, чак толико да у почетку нисам могла да разумем баш ништа. Међутим, добра ствар је што је настава на немачком, тако да сам у потпуности укључена у наставу.
Пре него што сам дошла овде, многи су ми рекли како су Швајцарци врло хладне особе, што је скроз погрешно. Људи се јављају са толиким осмехом на лицу једни другима, отварају врата у продавници испред тебе, интересују се за српске речи, песме и начин живота код нас и су врло предани свом послу, као и школи…једина мана је што не желе да признају да је Ђоковић бољи од Федерера (шалим се) и што је врло битно, сви причају енглески тако да је врло лако споразумети се, иако си странац.
Нешто што ме заиста одушевљава овде је школски систем и начин на који ученици учествују на часу. За сваки предмет у школи постоји посебан део где се може радити нешто практично што прати наставу, што је врло интересантно и много олкашава учење градива. Могу слободно да кажем да више проводимо времена у лабараторији за хемију и школском ЗОО врту, него у учионицама за хемију и биологију. Међутим, постоји и лоша ствар што се школе тиче – траје од 8 до 5 после подне (само једном недељно имамо слободно после 12).
С обзиром на то да мој хост тата ради по цео дан, врло се мало виђамо преко радних дана, па нам је викенд увек испланиран. Сваки викенд путујемо негде и до сада сам обишла више од пола Швајцарске. Као сто знате, Швајцарска није велика земља, али сваки град, свако село и свака планина оставе свој посебан печат. Сваки пут помислим да нема ничега лепшег од погледа који гледам, па се следећи викенд уверим да сам погрешила. Овакву природу још никада нисам видела и заиста уживам у свакој секунди проведеној у овој предивној земљи. Ја сам једна од оних, која је мислила да је савршена природа у рекламама за швајцарске чоколаде обрађена, али верујте ми да није…још је лепша уживо.
Лако и без проблема сам се уклопила у нову средину, јер је око мене било много људи који су ми помагали у свим препрекама и обичајима који су за мене потпуно непознати. И ови људи ми заиста значе као да их знам већ годинама и већ имамо планове да ћемо да се посећујемо и чувамо однос који смо изградили. Искрено, највише су ми помогли ученици који су, као и ја, на програму размене, јер пролазимо кроз сличну ситуацију и можемо најбоље да се посаветујемо и разумемо. Већ сада, имам пријатеље по целом свету – Финска, Америка, Шпанија, Италија, Хрватска, Норвешка..
Кад би ме неко пре размене питао који је мој циљ одласка у Швајцарску, ја бих без размишљања одговорила “идем да научим језик” и сад схватам колико је овај одговор површан, јер овде добијаш много више – постајеш независна особа, научиш да организујеш своје време, како да изађеш из тешке ситуације и како да искористиш суботу увече, док су твоји другари код куће на окупу. Учиш песме на шпанском, док поред тебе два другара причају фински. Што је најважније, упознајеш себе дубље и откриваш нове животне циљеве.

Даниела Тепша, ученица на размени у Швајцарској

17.10.2015.