egim

              eDnevnik

              svedocanstvasrp

              svedocanstvamadj

  • Назив школе: Гимназија
  •   Адреса: Зелена улица 13, Бечеј
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Телефон: 021/6913-165
  • страница гимназије
  • страница гимназије

Дани науке

У уторак (24. фебруара) предавањем о значају Јерусалима за хришћанство, ислам и јеврејску религију историчарке Биљане Бошковић отпочели су четврти по реду Дани науке у бечејској гимназији. Предавања, намењена ученицима и заинтересованом грађанству, одржавала су се током читаве недеље у школској медијатеци – Др Синиша Марков је говорио о микробима у храни, биотехнологији и екологији, Др Анамариа Бене је приредила предавање о језичким занимљивостима, а Др Ивана Лончаревић, Мсц Јована Петровић и Весна Релић Величковски су говориле о чоколади.

Осим атрактивних предавања, ову већ традиционалну манифестацију чини и квиз знања из различитих предмета за ученике 8. разреда основних школа који ће бити уприличен у понедељак. Награде за првопласиране такмичаре су комплети књига за први разред гимназије.

„Ове године такмичарима ће бити подељене и мајице. Пре почетка такмичења осмаци, сами играчи и навијачи, обићи ће нашу школу у којој ће многи од њих и наставити образовање, а биће им показани и неки ефектни огледи. Идеја је, дакле, да обиђу гимназију, да виде како смо технички опремљени и како ће се део тога користити у настави“.

Казао је професор физике Александар Егић, један од организатора Дана науке.

Иван Ковач, проф. филозофије

Свет микроба у храни, биотехнологији и екологији

И ове године бечејска Гимназија наставила је успешну сарадњу са Универзитетом у Новом Саду. Поводом манифестације „Дани науке“, 24. фебруара 2015. године нашу школу посетио је професор др Синиша Л. Марков са Технолошког факултета и одржао предавање „Свет микроба у храни, биотехнологији и екологији“. Професор др Марков се на интересантан и духовит начин бавио значајним питањима као што су наша сазнања о микроорганизмима, заступљеност бацила у неким зачинима, итд. Исто тако, професор је приближио публици значајне појмове из света микроорганизама као што су: квасци, бисорпција цинка, микрофилтрација, комбуха, ефекат фотокатализе на микробе, тритикале и антимикробна акривност и радо одговорао на многобројна питања

Чоколада

Поводом манифестације „Дани науке“  26. фебруара одржано је и предавање посвећено чоколади које је веома заинтересовало наше ученике. Предавање је одржано у сарадњи са Технолошким факултетом из Новог Сада где су о краљици слаткиша говориле др Ивана Лончаревић, мсц Јована Петровић и Весна Релић Величковски представљајући њену историју, начин на који је стигла до Европе, технику прављења, као и врсте које постоје, а дале су и одговор на питања од изузетног значаја за све обожаваоце овог слаткиша – када и зашто чоколада посиви, када се јавља песковит осећај у устима и када се чоколада лепи за непце приликом жвакања. Излагање је пратила демострација какао маслаца и зрна какаа да би на крају уследила дегустација црне, беле и млечне чоколаде што је одушевило публику.